
- This event has passed.
Filmvisning: ‘Love streams’ av John Cassavetes, Film i Samtidskonsten
May 10 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Love Streams är John Cassavetes kultförklarade, näst sista film från 1984. Den handlar om ett medelålders syskonpar som blir tvungna att förlita sig på varandra, efter att de övergivits av sina älskade. Syskonen spelas av Cassavetes själv och hans fru och ständiga samarbetspart Gena Rowlands och de skildrar med chockerande lyskraft den motsägelsefulla och överväldigande röra som kärleken är. Filmen vann guldbjörnen vid Berlins filmfestival.
Filmen startar 18.00. Öppet evenemang. Biljetter köps via https://www.bioaspen.se
1-31/5 visas också två filmer online på www.filmisamtidskonsten.se:
Moa Junström, Psyket
Psyket! är en rekonstruktion av regissören Moa Junströms sommar på en sluten psykiatrisk avdelning. Utifrån verkliga dagboksanteckningar blandar filmen dokumentära bilder inifrån avdelningen med verkliga sms och rekonstruktioner av skeenden. Utöver skildringen av depressionens vågor är det en beskrivning av platsen hon befinner sig på. Om relationerna patienterna emellan, och personalens frånvaro i emotionellt laddade situationer, och om tristessen i vardagen.
Sandra Lahire, Arrows
”Jag är så medveten om min kropp”, hörs i soundtracket till Arrows, samtidigt som bilder av fåglar i burar klipps mot filmarens egen bröstkorg. Sandra Lahires experimentella film Arrows blandar många olika intryck för att kommunicera erfarenheten av anorexia och analysera de kulturella orsakerna till sjukdomen. Filmaren själv är utsatt, men att plocka upp kameran blir också en slags återtagande av kontroll.
KONTROLLFÖRLUST
Under våren 2023 genomför Film i Samtidskonsten ett omfattande filmprogram om människan i kris, om psykisk ohälsa och antipsykiatri. Kontrollförlust och sammanbrott – människan som “tryckkokare” – är ett återkommande tema inom många former av drama. Här visar vi filmer som utmanar konventioner kring skildringen av mänsklig sårbarhet och inre konflikter.
En del filmer skildrar konstnärers specifika utsatthet och prekäritet. Andra verk handlar om psykisk ohälsa som förändrad perception. Eller kärlek som ett sätt att förlora kontrollen.
Ett antal filmare tar sig an psykiatrin som institution. I Luke Fowlers filmer presenteras progressiva idéer hos 60-talets antipsykiatrirörelse, som förespråkade en ny människosyn och nya behandlingsformer. Anna Odell belyser maktmissbruk och inskränkthet hos personalen på slutenvårdsavdelningen där hon tidigare vårdats. Hos Lars Lennart Forsberg blir mentalvården en symbol för maktens intolerans och samhällets oförmåga att hantera avvikande beteende och människor utanför normen.
Programmet löper från mars till maj 2023 och visas på biograferna Aspen och Zita samt online på www.filmisamtidskonsten.se
Om film i Samtidskonsten
Film i Samtidskonsten är en ideell organisation för film- och videokonst. Vårt program äger rum i Stockholm och arrangeras i samarbete med biografer, festivaler, distributörer och konstorganisationer i Sverige och utomlands. Vi visar filmer av samtida konstnärer utifrån aktuella teman, och lyfter fram unga och mer etablerade konstnärer som på olika sätt är, och har varit betydelsefulla för filmen som konstform. Filmerna kan tidigare ha visats på museer, biennaler eller festivaler eller vara helt nyproducerade. Gemensamt är att de ofta helt saknar, eller har mycket begränsad, distribution i Sverige. Tillsammans med inbjudna gäster, granskar programmet konst- och filmhistorien, förutsättningarna att skapa konst idag samt politiska och historiska förändringar runt om i världen. Film i Samtidskonsten har varit verksamma i Stockholm sedan 2011 och drivs med stöd av Kulturrådet.